2.3.8.2 Tilnærming 2: Skal du ha podcast i designet?

microphone-338481_1920.jpg

(Bilde: Mikrofon foran datamaskin som illustrasjon på podcast. Bildet er tatt av Daniel Friesenecker fra Pixabay.)

Du kan også velge å ha lyd som et bærende element i ditt nettkursdesign. 

Podcast er for så vidt en gammel digital teknologi, men har de siste årene økt drastisk i popularitet. Podcast er en type medietekst du kan vurdere, om du skal benytte deg av i ditt nettkursdesign. Dette kan egne seg til formidling av fagstoff. Du kan gjerne designe podcasten som en type lydforelesning der du foreleser over et gitt tema. Eller, du kan bruke podkasten til å diskutere faglige tema med inviterte gjester. 

Det er også gjort forskning på bruk av podcast i undervisning. For eksempel, når studentene lytter til lydforelesninger mer enn en gang, tar notater og bearbeider dem, slik de gjør på forelesninger, påstås det at dette kan være en læringsfremmende aktivitet. Forskning viser at effekten av lydforelesninger kan være større enn deltakelse på forelesninger under slike forutsetninger (McKinnley et al., 2009). Det henger sammen med at de kan gå tilbake flere ganger for å få med seg innholdet.

Eksempler på podcaster

Ved Høgskolen i Østfold har vi enkelte undervisere som er aktive med å lage podcaster. For eksempel, underviserne Stine Brynildsen og Maja Michelsen driver podcasten og bloggen norskpraten. Nedenfor finner du et par eksempler på podcaster som Stine og Maja har laget.  

 


Litteratur

McKinney, D., Dyke, J.L., & Luber, E.S (2009). iTunes University and the Classroom: Can Podcasts replace Professors? Computers & Education, 52: 617-623. 

 

Det faglige innholdet på denne siden er fra nettkurset DriveX - Et nettkurs om å lage nettkurs. Gjengitt med tillatelse under CC-lisens. Deler av det opprinnelige faglige innholdet har blitt tilpasset dette emnet.