7.4.3 Digital etikk - Intervju med Leonora Onarheim Bergsjø
På neste side finner du to pensumkapitler (kapittel 1: Hva er digital etikk? En innledning. Kapittel 2: Etikk i en digital tidsalder) fra boka "Digital etikk". I podkasten under, som også er en del av pensum, har vi snakket med artikkelforfatter Leonora Onarheim Bergsjø om Digital etikk. Podkast episoden er spesielt innspilt for å være pensum i denne modulen.
Her er en KI generert oppsummering av episoden laget av ChatGPT 4 ut fra transkriberingen av intervjuet:
Podcastepisoden "Kunstig Intelligens og Etikk" med Magnus Nohr og Leonora Onarheim Bergsjø tar for seg viktige temaer rundt digital etikk, ansvarligheten til store teknologiselskaper, og hvordan kunstig intelligens (KI) påvirker samfunnet. Her er en oppsummering av hovedpunktene:
-
Digital etikk: Leonora understreker at digital etikk handler om mer enn bare nettvett. Det dreier seg om å forstå hvordan teknologi fungerer, erkjenne at den ikke er etisk nøytral, og sikre at bruken av teknologi er etisk forsvarlig og til samfunnets beste.
-
Demokratiske utfordringer: De diskuterer problemet med at store selskaper som OpenAI holder informasjon om hvordan deres AI-modeller er utviklet hemmelig, noe som skaper et demokratisk problem siden disse modellene kan påvirke samfunnet dypt.
-
Etiske dilemmaer: Leonora tar opp etiske dilemmaer knyttet til KI, som hvordan språkmodeller reflekterer skaperens syn på et godt samfunn. Hun nevner også behovet for nordiske språkmodeller som reflekterer en nordisk forståelse av solidaritet og demokrati.
-
Utvikling og moderering av KI: De diskuterer hvordan KI-modeller utvikles og modereres over tid for å håndtere etiske problemer, som å unngå å gi skadelige råd eller diskriminerende svar.
-
Kritisk refleksjon og utdanning: Vektleggingen på kritisk refleksjon som en nøkkelkompetanse i dagens samfunn, spesielt i lys av KI's voksende innflytelse.
-
Norges rolle: De utforsker hvordan Norge kan arbeide for en mer etisk bruk av kunstig intelligens, blant annet gjennom etisk risikovurdering og samarbeid mellom myndigheter og private selskaper for å tilby etisk forsvarlige tjenester.
-
Klimaavtrykk og bærekraft: Leonora påpeker også det store klimaavtrykket fra generativ KI og nødvendigheten av å diskutere bærekraft knyttet til bruken av slik teknologi.
-
Ansvar og opphavsrett: Mot slutten diskuterer de ansvar og opphavsrett knyttet til innhold generert av KI, og utfordringene med å definere eierskap og ansvarlighet i en digital tidsalder.
Sammen gir episoden en dyp innsikt i hvordan kunstig intelligens og etikk er intrikat knyttet sammen, med viktige refleksjoner rundt hvordan vi som samfunn og enkeltpersoner kan navigere i dette landskapet på en ansvarlig og etisk måte.