HTML - introduksjon
HTML er ikke et programmeringsspråk, men vi har valgt å ta med en liten introduksjon fordi det kan være nyttig å kjenne til litt HTML - blant annet hvis du ønsker å lage egne undervisningsopplegg, bruksanvisninger/veiledninger o.l. på nett. Riktignok vil mange editorer føre til at du ikke trenger kunne noe om hvordan du bruker HTML, men det er likevel nyttig å ha noe grunnleggende forståelse for hvordan dette ser ut og virker.
HTML står for HyperText Markup Language, og er et markeringsspråk for formatering av nettsider med hypertekst (tekst med lenker) og annen informasjon (eks. videoer, bilder, animasjoner) som kan vises i en nettleser. HTML brukes for å strukturere informasjon, f.eks. å angi tekst som overskrifter, avsnitt, lister/kulepunkter osv.
For å få tilgang til informasjon på nett må informasjonen publiseres, slik vi kan gjøre selv gjennom å publisere på f.eks. blogg - eller for at vi skal kunne lese nyheter i en nettavis.
Når vi bruker HTML er det en spesiell syntaks vi bruker, f.eks. skal alle "tags" stå mellom symbolene < og >. På en nettside vil f.eks. en overskrift se slik ut:
<h1>Dette er overskriften</h1>
Den første tagen sier at overskriften skal være i størrelse h1, som er en overskrift (h står for heading, og 1 er den største størrelsen - men må ikke forveksles med head - som angir metadata på nettsiden), mens den siste sier at her skal vi slutte med å skrive overskrifter. Da får vi en slash foran tagen for å vise at den avsluttes.
Gå inn på denne nettsiden og test selv hvordan HTML gjør at vi får formatert tekst på en nettside.
Legg merke til at dokumentet starter med å angi hva slags type dokument dette er (html). Dette kalles en deklarering som gjelder for alle html-dokumenter.
Deretter må man markere <html> som da skal stå helt i start og helt i slutt (da som </html>) for å avgrense hva som er html i dokumentet.
Den synlige delen av dokumentet, når det publiseres er det som står mellom taggene <body> og </body>.